Aktuelt

Sammen om Naturen 1.0

Natur og Ungdom iværksætter nu et spændende nyt initiativ kaldet 'Sammen om naturen', med det formål at give endnu flere børn adgang til naturens forunderlige verden.

Billed fra sommerlejren

Sammen om Naturen tilbyder en konkret model på, hvordan man kan motivere børn i alderen 3 til 12 år til at tilbringe mere tid i naturen og blive fortrolige med den.

En af udfordringerne ved at få børn til at opdage naturen er manglen på tid og inspiration til udendørs aktiviteter. Den digitale verden konkurrerer også hårdt om børnenes opmærksomhed, når det kommer til deres foretrukne tidsfordriv. Dog viste en nylig undersøgelse fra BUPL i 2022, at en af de mest fornøjelige aktiviteter for børn i alderen 5 til 12 år er at tilbringe tid i naturen. Med dette for øje sigter projektet på at etablere en forbindelse til børn gennem daginstitutioner og skoler, for at fange deres interesse. Når først børnene, og efterfølgende deres forældre, har accepteret invitationen til at udforske naturen, vil positive oplevelser i det fri helt sikkert tænde lysten til mere. 

Under COVID-19-pandemien opdagede mange mennesker eventyrene, der lå i deres nærområde, og de unikke oplevelser, som deres lokale naturområder havde at tilbyde. Så hvorfor ikke behandle naturaktiviteter på linje med sport eller musik – og gøre dem let tilgængelige for alle? Naturpatruljer vil skabe et fællesskab i og omkring naturen, hvor deltagerne kan stifte nye venskaber, opleve naturen med egen krop og lære om den.

'Sammen om naturen' sigter mod at etablere forbindelser mellem skoler, institutioner og lokale afdelinger af Natur og Ungdom. Projektet har til formål at etablere otte løbende partnerskaber, herunder fire børnehaver, to SFO'er og to private skoler. Lokale frivillige vil have indflydelse på udformningen af naturpatrulje-aktiviteter, mens en fleksibel struktur med en tilgængelig køreplan vil give støtte til de forskellige temaer, som naturpatruljerne vil udforske.

Pilotprojektet sigter mod at give børn i alderen 3 til 12 år unikke naturoplevelser og styrke deres forståelse for naturen, samtidig med at det skaber en indgang for nye medlemmer og frivillige til at deltage i de lokale afdelinger af Natur og Ungdom. Målet er at udvikle en version 2.0, bygget på de indsigter, der er opnået gennem pilotprojektet.

Med den brede aldersgruppe fra 3 til 12 år giver det praktisk mening at opdele målgruppen i tre kategorier:

  • Børnehavebørn: 3-6 år
  • Indskoling og SFO: 5-9 år
  • Mellemtrin og klub: 9-12 år

Natur og Ungdom fokuserer allerede på projekter for unge fra 13 år og opefter.

Målet er 550 børn får stiftet bekendtskab med naturpatruljerne rundt om i landet.

Hvis du er interesseret i Børnenes Naturkanon, kan du besøge linket her.

Følg med i projektets udvikling her på hjemmesiden.

Med 'Sammen om naturen' tager Natur og Ungdom et vigtigt skridt mod at fremme en livslang kærlighed og værdsættelse for naturen blandt endnu flere børn.

Hvis du vil høre mere om projektet og mulighederne for at blive en del af ´Sammen om naturen´, enten som frivillig naturpatruljeleder, daginstitution, skole, eller sfo medarbejder - er du velkommen til at henvende dig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Ring til os

31 20 56 00

Skriv til os

Alle hverdage

 9:00 - 14:00