Aktuelt

9 grønne organisationer: Bevar den offentlige adgang til Klostermølle

I 1975 købte staten Klostermølle. Det skete med hjemmel i en lov fra 1972. Loven fastslog, at staten måtte erhverve ejendom med henblik på at fremme befolkningens rekreative interesser. Nu sælges Klostermølle uden betingelser om offentlighedens adgang.

Pressemeddelelse: 9 grønne organisationer: Bevar den offentlige adgang til Klostermølle

Naturstyrelsen har meldt ud, at Klostermølle ved Mossø overdrages til FREJA Ejendomme i sommeren 2023. FREJA er statens ejendomsselskab, og overdragelsen sker med henblik på salg. Klostermølle er i dag et populært udflugtssted med cirka 50.000 besøgende om året ifølge Naturstyrelsens egne tal.

I 1975 købte staten Klostermølle. Det skete med hjemmel i en lov fra 1972. Loven fastslog, at staten måtte erhverve ejendom med henblik på at fremme befolkningens rekreative interesser. Nu sælges Klostermølle uden betingelser om offentlighedens adgang.

”Vi stiller os overordnet uforstående overfor, at Klostermølle sælges uden betingelser om brugen heraf. Det er ikke et problem, at der kommer en ny ejer. Det er et problem, at der ikke stilles krav om offentlig adgang og generel anvendelse i folket interesse,” udtaler Peter Møller Rasmussen, formand for Landsforeningen Natur & Ungdom, og fortsætter ”Det tinglyses, at det forsat skal være tilladt at krydse via Gudenåen og muligvis en sti ned til Mossø, men det svarer slet ikke til den brug, der er af stedet i dag.”

Klostermølle er mulighedernes sted

De 50.000 besøgende bekræfter, at Klostermølle er et populært sted. Det bør udnyttes til at udvikle Klostermølle, så stedet i endnu højere grad bliver et besøg værd. På Klostermølle forenes naturen med en rig kultur- og industrihistorie. Lokalt er der mange, der gerne vil bidrage til udviklingen af Klostermølle, heriblandt os grønne organisationer.

”Vi vil sammen bidrage til at skabe et Klostermølle for de mange. Det arbejde vil blive betragteligt lettere, hvis der var flere krav fra staten til, hvad Klostermølle må bruges til. Som det er nu, risikerer vi, at der kommer en meget rig person, som er på udkig efter et unikt sommerhus. Det ville være en katastrofe, hvis der pludselig var ’privat’-skilte ved alle indgangsveje,” forklarer Peter Rasmussen.

Som følge af den fremskredne salgsproces er det nu kun Miljøministeren, der kan sætte en stopper for salget. Som grønne organisationer opfordrer vi derfor Miljøminister, Magnus Heunicke, til at sikre:

  • at der fortsat er offentlig adgang til Klostermølle
  • at der fortsat er adgang til udstillinger og fugletårn eller at disse skal udvikles og gentænkes
  • at der fortsat er overnatningsmuligheder på Klostermølle, samt adgang til offentlige toiletter
  • at fremtidig brug af Klostermølle skal være i overensstemmelse med det lovgrundlag staten erhvervede Klostermølle på: ”(…) til befolkningens rekreative brug” fx som Naturcenter.
  • at det undersøges om salget er lovligt

Pressekontakt
Peter Rasmussen, Formand Natur & Ungdom

Telefon: 30 69 45 80
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

(Er på langrend i Norge. Kan kontaktes mellem 8-10)

Alternativt:

Thea P. Strand, sekretariatsmedarbejder Natur & Ungdom

Telefon: 31 20 56 02
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Afsendere

Landsforeningen Natur & Ungdom, Peter Rasmussen, formand

Friluftsrådet Søhøjlandet, Jan Karnøe, formand

Danmarks Naturfredningsforening Skanderborg, Lars Søgaard-Jensen, formand

Danmarks Naturfredningsforening Horsens, Poul Erik Nielsen, formand

Dansk Ornitologisk Forening Østjylland, Ole B. Vinter, formand

Natur & Ungdom Klostermølle Familieklub, Trine Fredlund Jakobsen, formand

Mossø Kano & Kajak Laug, Søren B. Skov, formand

Naturfond Mossø, Anne Mette Lykke, medinitiativtager

Foreningen for fremme af biodiversitet, Thorbjørn Herrik, formand

 

Fakta
Landsforeningen Natur & Ungdom har været lejere på Klostermølle i mere end 40 år, hvor foreningen har drevet naturformidling, naturskole og foreningsliv for at fremme børn og unges naturdannelse. De andre foreninger repræsenterer et stort antal yderligere brugere af området.

 

 

Ring til os

31 20 56 00

Skriv til os

Alle hverdage

 9:00 - 14:00