Natur & Ungdom er måske en lille spiller i det danske foreningslandskab, men projektet Sammen om Naturen har store ambitioner om at naturdanne børn gennem meningsfulde aktiviteter i naturen, så de både kan finde glæden ved at deltage i et fællesskab og samtidig få øjnene op for naturens utrolige verden. Projektleder, Bjarke Nørgaard, som har stået i front for Sammen om Naturen siden sensommeren 2023, fortæller herunder om projektets ambitioner, udfordringer og fremtidsperspektiv.
Hvorfor har Natur & Ungdom startet projektet "Sammen om Naturen"?
Projektet er skabt for at få flere børn ud i naturen og støtte deres naturdannelse. I dag bruger børn mindre tid i naturen, og med "Naturpatruljerne" vil vi gøre det nemmere og sjovere for dem at udforske naturen tæt på. Gennem Naturpatruljerne, får børnene mulighed for at opleve "Børnenes Naturkanon" – en række aktiviteter designet til at styrke deres forhold til naturen. Der er nok af fristelser og faldgruber der kan forhindre at børn kommer ud. Men når de først har oplevet hvad der venter af magiske oplevelser i naturen, så er det bare at fodre dette. Det handler om at plante de frø i børnene, så skal de nok spire og vokse i dem på sigt. Det er det der er vores motivation for projektet.
Hvad gør Naturpatruljerne unikke sammenlignet med andre naturtilbud?
Det unikke ved Naturpatruljerne er, at børnene kan "gå til natur" på samme måde, som de ville gå til fodbold eller spejder. Vi mødes regelmæssigt, og aktiviteterne er aldersdifferentierede, så de passer til børnenes alder. Hos de yngste (3-6 år) deltager forældre også, mens ældre børn er sammen med frivillige ledere uden forældre. Derigennem får de ikke blot gode oplevelser, natur-venner, men også en mere vedvarende relation til naturen. Det der særligt adskiller os fra andre tilbud, er at vi fri af forskellige dogmer, ritualer som andre foreninger og vi er særligt rettede mod naturdannelsen hos børn og unge.
Hvilke konkrete aktiviteter engagerer børnene i Naturpatruljerne?
Vi arbejder ud fra aktiviteter i "Børnenes Naturkanon" udviklet af Friluftsrådet, som omfatter alt fra naturoplevelser som at klatre i træer, bygge huler, til sansning og oplevelse af årstidernes gang. Vi har udarbejdet et idékatalog til de frivillige naturpatruljeledere. Et idékatalog med forslag til aktiviteter så det er nemt at gå til. Det er dog også vigtigt, at børnene også får lov til at præge forløbet, så de oplever ejerskab og engagement.
Hvordan sikrer I, at børnene får en dybere forståelse og respekt for naturen?
Vi fokuserer på begrebet naturdannelse, hvilket betyder, at vi skaber en relation mellem børnene og naturen gennem oplevelser og kropslige erfaringer. Aktiviteterne er struktureret, så børnene ikke blot er i naturen, men bliver nysgerrige på den og oplever, hvordan naturen hænger sammen og påvirker os alle. Det gør naturen til en naturlig del af deres hverdag og udvikler deres respekt og glæde ved at være i forbindelse med naturen.
Hvilke udfordringer har I mødt, og hvordan håndterer I dem?
En udfordring er, at vi har brug for flere frivillige, som er kernen i at få Naturpatruljerne til at fungere. Derfor rekrutterer og klæder vi vores frivillige på gennem workshops og materialer. Vi arbejder også tæt sammen med institutionerne, så vi kan tilpasse os deres hverdag og skabe et holdbart samarbejde. Vi tror på at der er stort uopdyrket potentiale hos både børn og forældre, der rigtig gerne vil ud, men har svært ved at få startet. Her er Naturpatruljerne en god indgang til et mere aktivt forhold til naturen.
Hvordan ser du projektet udvikle sig fremover?
Vi arbejder på "Sammen om Naturen 2.0", hvor vi vil udbrede konceptet til endnu flere områder. Visionen er, at Naturpatruljerne bliver en fast del af børns fritidsaktiviteter, så endnu flere børn kan opleve naturens værdi på tæt hold. Vi har set et stort potentiale, særligt omkring, de store byer og vi har idéer og visioner om hvordan vi i højere grad kan nå de 10-12-årige. Med opbakning og midler håber vi at kunne nå endnu flere børn og skabe et stærkt naturfællesskab på landsplan. For mig er der ikke noget der er mere meningsfyldt, end at videregive glæden og forundringen for naturens magiske verden.
Vil du vide mere om at være frivillige i Sammen om Naturen, kan du kontakte projektleder, Bjarke, på mail:
Sammen om Naturen er støttet Friluftsrådets udlodningsmidler og Trygfonden.