Aktuelt

Naturdannelse som løftestang for grønt engagement

Hvordan kan børn og unge blive drivkræfter i den grønne omstilling? Et godt sted at starte er i naturen selv.

 

Naturdannelse som løftestang for grønt engagement

Hvordan kan børn og unge blive drivkræfter i den grønne omstilling? Et godt sted at starte er i naturen selv.

Det blev klart, da Natur & Ungdom tirsdag den 18. juni samlede frivillige og samarbejdspartnere til seminar i SKABELONLOFTETs stemningsfulde lokaler på Refshaleøen. Her satte vi fokus på naturdannelse – og hvordan netop det kan være en nøgle til at styrke grønne fællesskaber og handlekraft.

Seminaret byggede videre på erfaringerne fra vores projekt Sammen om Naturen, hvor vi de seneste to år – med støtte fra Friluftsrådet og TrygFonden – har udviklet og afprøvet Naturpatrulje-forløb, hvor børn går til natur. Forløb, hvor børn får naturen helt tæt på kroppen, bruger sanserne og bliver en del af et fællesskab med plads til undren, oplevelse og ansvar.

Naturen skal mærkes – og deles

Der var bred enighed blandt deltagerne: Når børn (og voksne!) får mulighed for at opleve naturen med hele kroppen, spirer lysten til at tage vare på den. Den direkte kontakt, sansningen og fællesskabet skaber ikke bare viden – men engagement og handlekraft.

Vi havde en eftermiddag fyldt med nysgerrige samtaler, inspirerende perspektiver og konkrete idéer til, hvordan vi kan styrke den grønne dannelse i praksis. Og ikke mindst: Hvordan vi sammen kan nå bredere ud – også til dem, der endnu ikke er en del af grønne fællesskaber.

Forskning og fællesskab

En særlig tak går til Nanna Jordt Jørgensen, som med sit oplæg satte spot på, hvad forskningen siger om naturens rolle i bæredygtig dannelse og motivation for grøn handling.

Tak også til alle jer, der arbejder med grønt engagement i andre sammenhænge – og som ville dele jeres erfaringer med os. Ikke mindst tak til de mange frivillige i Naturpatruljerne. Jeres indsats er afgørende for, at børn over hele landet får mulighed for at opleve og forstå naturen tæt på – og sammen.

Vejen frem: Mere samarbejde og flere partnerskaber

Vi gik derfra med fornyet lyst og energi til at fortsætte arbejdet. For selvom naturdannelse virker – er der stadig meget, vi ikke ved. Hvordan skaber vi langsigtet effekt? Hvordan når vi flere børn og unge – også dem, der ikke selv opsøger naturen?

Ét står dog klart: Vi kan meget hver for sig, men endnu mere, når vi står sammen.

Sammen om Naturen har vist os, at naturdannelse er en stærk løftestang for grønt engagement. Nu handler det om at brede erfaringerne ud – og skabe endnu mere plads til børn og unges møde med naturen og hinanden.

 

 

 

Naturfest på Klostermølle

Vi skal sammen nørde natur og friluftsliv, og nyde den lyse sommeraften om bålet og ved søens bred. Weekenden står på workshops i og med natur, fællesskab, bålmad, kanotur og oplæg.

Bykoraller på Refshaleøen

Snart vil Refshaleøens hundredtusinder af gæster blive mødt af 11 eventyrlige og med tiden mosbeklædte ”bykoraller”, når de besøger den kreative ø i Københavns Havn.

N&U har fået ny praktikant fra Kaospiloterne

Vores nye praktikant, Kamilla, læser til kaospilot og er med på N&U-holdet til og med april. Hendes friske øjne på vores foreningsarbejde, giver os nye perspektiver, som bliver spændende at arbejde videre med fremadrettet.

Byd velkommen til N&Us nye organisationskonsulent

Den 1. januar 2025 startede Peter Sand  som organisationskonsulent hos Natur & Ungdom. Peter kommer med en lang ledelses- og foreningserfaring, som skal bruges til at styrke foreningen.

Mød projektlederen på Grønnes Sommerskole 2025

Rose startede hos N&U i januar 25, i rollen som den nye projektmedarbejder for Grønnes Sommerskole. Hun skal stå for planlægningen og afviklingen af sommerskolerne i 5 af vores lokalforeninger til sommer.

Naturpatruljen – Når fritidsaktiviteten får naturglæden til at spire både hos barnet og derhjemme

Nogle fritidsaktiviteter rykker ikke kun barnet, som deltager – de trækker positive tråde med sig helt ind i hjemmet. Det er Naturpatruljen er lysende eksempel på. 

Ordinært repræsentantskabsmøde 2025

Den 5.-6 april holder vi ordinært repræsentantsskabsmøde. Alle medlemmer er velkomne

Vi søger en projektmedarbejder og en organisationskonsulent

Vi søger lige nu en projektmedarbejder og en organisationskonsulent med frist 15.12.24 

Mød Natur & Ungdoms formand

Natur & Ungdoms nye formand, Anne Sophie Gottlieb, har siddet på formandsposten i et halvt år, og hun føler sig nu bedre klædt på til at føre foreningen videre. Anne Sophie deler foreningens store ønske om at fremme naturdannelsen hos børn og unge, og herunder kan du læse om hendes tanker om foreningen, dens værdier, og hvad hun håber at opnå i sit formandskab.

Sommerlejr 2025

Til sommer samles vi til årets bedste lejr på Skovgården på Fyn fra den 19.-24. juli

Familiesommerlejren er en fast tilbagevende og meget populær begivenhed i Natur & Ungdom. Her mødes gamle og nye venner til 5 døgn i og med naturen.  Det giver skønne oplevelser for store og små, et stærkt fællesskab og masser af naturerfaringer i rygsækken.

Frivillige i naturpatruljerne åbner børns øjne for naturen

Som frivillig i Sammen om Naturen bruger Sascha sin viden og passion til at skabe aktiviteter i sin lokale naturpatrulje. Gennem aktiviteterne naturdanner hun børnene og gør dem fortrolige med naturen, så de på sigt kan tage vare på den.