Aktuelt

Naturdannelse som løftestang for grønt engagement

Hvordan kan børn og unge blive drivkræfter i den grønne omstilling? Et godt sted at starte er i naturen selv.

 

Naturdannelse som løftestang for grønt engagement

Hvordan kan børn og unge blive drivkræfter i den grønne omstilling? Et godt sted at starte er i naturen selv.

Det blev klart, da Natur & Ungdom tirsdag den 18. juni samlede frivillige og samarbejdspartnere til seminar i SKABELONLOFTETs stemningsfulde lokaler på Refshaleøen. Her satte vi fokus på naturdannelse – og hvordan netop det kan være en nøgle til at styrke grønne fællesskaber og handlekraft.

Seminaret byggede videre på erfaringerne fra vores projekt Sammen om Naturen, hvor vi de seneste to år – med støtte fra Friluftsrådet og TrygFonden – har udviklet og afprøvet Naturpatrulje-forløb, hvor børn går til natur. Forløb, hvor børn får naturen helt tæt på kroppen, bruger sanserne og bliver en del af et fællesskab med plads til undren, oplevelse og ansvar.

Naturen skal mærkes – og deles

Der var bred enighed blandt deltagerne: Når børn (og voksne!) får mulighed for at opleve naturen med hele kroppen, spirer lysten til at tage vare på den. Den direkte kontakt, sansningen og fællesskabet skaber ikke bare viden – men engagement og handlekraft.

Vi havde en eftermiddag fyldt med nysgerrige samtaler, inspirerende perspektiver og konkrete idéer til, hvordan vi kan styrke den grønne dannelse i praksis. Og ikke mindst: Hvordan vi sammen kan nå bredere ud – også til dem, der endnu ikke er en del af grønne fællesskaber.

Forskning og fællesskab

En særlig tak går til Nanna Jordt Jørgensen, som med sit oplæg satte spot på, hvad forskningen siger om naturens rolle i bæredygtig dannelse og motivation for grøn handling.

Tak også til alle jer, der arbejder med grønt engagement i andre sammenhænge – og som ville dele jeres erfaringer med os. Ikke mindst tak til de mange frivillige i Naturpatruljerne. Jeres indsats er afgørende for, at børn over hele landet får mulighed for at opleve og forstå naturen tæt på – og sammen.

Vejen frem: Mere samarbejde og flere partnerskaber

Vi gik derfra med fornyet lyst og energi til at fortsætte arbejdet. For selvom naturdannelse virker – er der stadig meget, vi ikke ved. Hvordan skaber vi langsigtet effekt? Hvordan når vi flere børn og unge – også dem, der ikke selv opsøger naturen?

Ét står dog klart: Vi kan meget hver for sig, men endnu mere, når vi står sammen.

Sammen om Naturen har vist os, at naturdannelse er en stærk løftestang for grønt engagement. Nu handler det om at brede erfaringerne ud – og skabe endnu mere plads til børn og unges møde med naturen og hinanden.