Der var fuld fart på, da to børnehaveklasser fra Gl. Rye skolen var inviteret med ud i skoven. Børnene skulle prøve forskellige aktiviteter af, som de kan opleve i Naturpatruljen, som starter i det nye år.
Eftermiddagen bestod af tre forskellige aktiviteter; viden og leg om insekter og spindlere, nissejagt og afslutningsvis æbleskiver og varm drik over bål.
Den første aktivitet begyndte ved skråningen i skoven, hvor der var væltet et træ og dermed gode muligheder for at finde insekter og andre krible krable dyr.
Karen fra N&U fortalte til en start om insekter, og børnene nævnte skiftevis, hvilke insekter de kendte. De kendte både mariehøns, biller, skolopendere, regnorme og bænkebidere. Hun havde et plastikinsekt med, så de kunne lære, hvor mange dele og ben et insekt har. Derefter lærte de, hvad spindlere er, og hvilke karakteristika de har. Nogle af børnene var lidt skeptiske overfor den store plastikedderkop, hun havde i lommen.
Børnene var lynhurtige til at kunne kende forskel på et insekt og en spindler! Det var ret sejt.
Så blev der leget insekter og spindlere, hvor børnene blev delt op grupper på henholdsvis 3 eller 4 alt efter om de var insekter eller spindlere (med 6 eller 8 ben altså!).
Til sidst skulle de ud at finde dem selv. Der blev ledt under væltede træer, i barken og under blade. Der blev fundet forskellige insekter og spindlere, som alle kom ned i små glas, så vi alle havde mulighed for at studere dem. Derefter satte vi dem i fællesskab fri!
Nu skulle børnene ud på eventyr og lede efter nissespor. Bjarke fra N&U ledte børnene ind i skoven, hvor alle ledte efter spor fra nisser. Børnene fandt små huler ved træernes rødder, afgnavede stykker bark og små fodspor, som kunne være fra dem.
Der blev diskuteret længe om hulerne tilhørte mus eller om det var reelle nissebo.
Nede ved bækken var der fyldt med skum, som flere af børnene blev enige om måtte være fra nissernes skumbad. Børnene hoppede på skift over bækken, og nogle fik lidt våde tæer undervejs. De fik også lov til at prøve en kikkert for at se om nisserne gemte sig længere væk end det blotte øje kunne se.
Alle børnene var virkelig seje og gode til at bruge deres fantasi. Vi gik i samlet flok tilbage til bålstedet, hvor alle fik mulighed for at riste æbleskiver, varme sig på en kop æbledrik og afprøve tændstål. Alt i alt havde vi en god eftermiddag med en flok nysgerrige unger fra Gl. Rye skolen.
Kort om projektet - Sammen om Naturen
Naturpatruljerne skaber et fællesskab i og omkring naturen. Deltagerne kan stifte nye venskaber og opleve naturen med egen krop.
Børnene vil møde naturpatruljerne ude i deres respektive skole/børnehave og vil få en forsmag på, hvordan det er at gå til natur med en naturpatrulje.
Efter et par præsentationer vil børnene blive inviteret til at melde sig ind og fortsætte med at gå til natur som medlem af en lokal Naturpatrulje. Her vil de blive præsenteret for de 12 udvalgte aktiviteter, der indgår i børnenes naturkanon.
Aktiviteterne vil være målrettet og gjort vedkommende for følgende aldersgrupper: 3-6 år, 6-9 år og 9-12 år
|