Hurtig vej til succes
Selvom det ikke helt er til at tro, er det efterhånden to år siden, at vi, to ildfugle, sad ved et bål ved Klostermølle og blev spurgt, om vi ikke havde lyst til at stifte en lokal afdeling af N&U i Fredericia. Vi skulle lige tygge lidt på det, men efter længere overvejelser blev vi enige om at give det et forsøg.
Det har vi bestemt ikke fortrudt, for det har budt på en masse dejlige oplevelser i naturen med en masse fantastiske børn og voksne. Og på vores arbejdsplads i Even-huset har vores glæde ved at formidle natur til børn været årsag til, at vi tidligere i år fik tildelt ’Det Grønne Flag’ fra Friluftsrådet.
Lysten driver værket
Når vi sidder omkring bordet og planlægger vores aktiviteter for det kommende år, har vi altid fokus på, at det skal være aktiviteter, som vi dels selv synes er sjove, dels mener, at vi kan inspirere børn og voksne til sjove stunder i naturen. Derfor er vi aldrig i tvivl om, at der skal være mindst én snitteaktivitet. I år har vi både haft en snittedag for de mindre øvede, hvor vi snittede en smørkniv, og en skesnittedag for de mere øvede. I takt med at vi har flere arrangementer, får vi også flere input og ideer til kommende arrangementer. Derfor at vi altid lydhøre over for, hvad deltagerne har af ønsker, eller hvad de eventuelt kan byde ind med.
Tænk kreativt og skaf penge
Vi kan nok ikke helt komme uden om det, men penge spiller en rolle for udførelsen af aktiviteterne. Dog er det selvfølgelig ikke en fuldkommen nødvendighed, men det er federe for både deltagere og for os som arrangører at kunne stille an med noget godt grej, som gør oplevelsen lidt federe. Vores fokus har været at få samlet en basisudelivspakke, hvori vi har grej til at lave bål, mad og noget varmt at drikke. Ligeledes har vi vægtet højt, at vi har mulighed for at lave læ og varme, sådan man ikke går frysende fra et arrangement med en dårlig oplevelse. En kasse med kvalitetssnittegrej var også en prioritet, i og med vi har vores årlige snittearrangementer.
Vi har søgt diverse fonde for at kunne skaffe disse ting hjem til foreningen. Der er en god idé at se sig lidt omkring hos lokale virksomheder, da de nogle gange har nogle puljer, de deler ud af. Mange af de puljer har netop fokus på at fremme udelivet for børn og unge, hvilket også er vores mål. Det kan også hjælpe at være lidt kreativ; eksempelvis søgte vi penge hos Jem&Fix til en aktivitet. Der blev vi belønnet med et gavekort til butikken og en fin lille reklamefilm.
Synlighed gennem samarbejdspartnere
Igennem de seneste to år har vi fået et rigtig godt samarbejde med den kommunale naturvejleder og ’Det grønne rum’ i Fredericia, som formidler bæredygtighed og natur i hjertet af Fredericia. Det er et kommunalt tilbud til institutioner såvel som private og børnefamilier. Hvert år udkommer der to foldere med naturaktiviteter i Fredericia, en for foråret og en for efteråret. Her bliver vores aktiviteter annonceret, hvilket betyder, at vi når ud til et meget bredere publikum.
Vi har kunnet mærke et øget antal deltagere, efter vi er kommet med i folderen. Ligeledes deles vores aktiviteter på Det grønne rums Facebook side, som har mange flere følgeren end N&U Fredericias.
Vi har ofte benyttet os af muligheden for at låne grej i den lokale grejbank. Det betyder, at vi ikke skal have alt for meget grej selv i lokaafdelingen og vi ikke skal have et stort opmagasineringsrum til alle vores ting.
Lokale arrangementer
I år har vi deltaget i tre lokale arrangementer. Det har vi til dels gjort for at skabe synlighed for N&U Fredericia, da der ofte er god opbakning til disse arrangementer, og for at vise, hvad det er vi kan. Til Skovens Dag i juni stillede vi op med en snitteaktivitet, hvor børn og voksne havde mulighed for at snitte en smørkniv.
Bålet var placeret i midten, og rundt om kunne man få lov at snitte i frisk ahorn. Der var et stort hit, særligt for drengene og deres fædre. Nogle nåede nærmest kun denne ene aktivitet, selvom dagen bød på mange andre spændende ting.
’Vild med vand’ i september deltog vi i for første gang i år. Det hele foregik omkring lystbådehavnen i Skærbæk lidt uden for Fredericia. Her stillede en masse lokale aktører op med forskellige aktiviteter og materialer såsom SUP-boards, marsvinesafari og sejlads i optimistjoller.
N&U Fredericia bidrog med en kriblekrableaktivitet ved strandkanten. Vi strøg rejer, fiskede krabber og smagte på tang, som var samlet i Lillebælt. Trangiagryden havde buldrende vand, hvor deltagerne kunne få lov at koge og efterfølgende smage på deres fangst.
Til Fiskeriets dag ved Trelde Næs var jeg inviteret med til at fortælle om fiskeriet langs kysten, og hvilke fisk der er mulighed for at fange. Da hornfisken netop var ankommet, var det den eftertragtede fisk den dag. Dog skulle de vise sig at være en ældre herre, som ikke havde fisket i 25 år, som løb med opmærksomheden. I bare andet kast lykkedes det ham at fange en flot havørred på 45 cm. Det gav blod på tanden hos de andre deltagere, som ivrigt prøvede at gøre ham kunsten efter. Det lykkedes desværre ikke, men to unge drenge fangede deres første hornfisk, hvilket det var meget stolte af.
Hjælpende hænder
I takt med der kommer flere deltager til vores arrangementer, får vi også flere tilbud om hjælp i vores forening. To nye har meldt sig på banen og det har været et frisk pust med ny inspiration og nye tanker. De er begge kommet med deres egne interesser, som har inspireret til nye arrangementer. Den ene er en erfaren vandrer, som har stor erfaring med vandring i ind og udland. Derfor kom der en vandretur ved den naturskønne Rands Fjord, hvor der blev delt ud af viden om vandring og spist sandwich på halvvejen.
Den anden har en anden tilgang til naturen og inviterede os ud i sin udelivslejr lige uden for Fredericia. Her fik vi lov at smage på tang, som hun selv havde sanket og tørret og overnattede i en af de mange overnatningsmuligheder på hendes naturskønne grund.
Naturen nedbryder sprogbarrierer
Vi blev kontaktet af sprogskolen i Fredericia, som gerne ville have os til at lave et arrangement for dens elever – indvandrere og flygtninge – i sommerferien. Vi takkede ja og stillede op med bål og krabbegrej ved Østerstrand i Fredericia.
Her mødte forældre og børn talstærkt op på en dejlig solskinsdag. Det skulle dog vise sig at være besværligt at finde blåmuslinger, som skulle bruges til madding. Derfor måtte der en stafet op og hente røde pølser hos købmanden. De virkede efter hensigten, og der gik hurtigt sport i, hvem der kunne fange flest krabber.
Sprogbarrieren var ingen hindring, og sådanne aktiviteter viser helt tydeligt, at samvær i naturen kan noget helt specielt. Der blev grinet og skreget, når krabberne blev hevet op på broen. Vi gik alle derfra med en rigtig god følelse i maven over hvor god en dag, det havde været og håber, at deltagerne gjorde det samme.