Nyd hyldebærsæsonen nu!

praktikant Ikke kategoriseret 0 Comments

Hyldebærbuskene står i øjeblikket med flotte skærme rundt omkring i de danske haver, krat, læhegn og skovbryn. Hyldebærsæsonen starter nemlig i september og slutter som regel sidst i oktober.

Spis ikke rå bær!
Det er vigtigt, at bærrene tilberedes, da de rå hyldebær kan være giftige – særligt de umodne! De indeholder nemlig blåsyre og stoffer, der kan udvikle cyanid – og det er giftigt! Derfor er det også meget vigtigt, at koge bærrene inden de spises – så forsvinder blåsyren nemlig.

Nyd de tilberedte kogte bær:
Hyldebærrene er rigtig lækre som for eksempel saft, sirup eller marmelade med æbler i. Prøv også opskriften på hyldebærsuppe ovenfor.

De plukkede hyldebær kan holde sig 1-2 dage ved 2-6 grader.

Sådan ved du, at hylden er moden:
Hyldebærrene er modne når de er helt sortlilla og bløde at trykke på. Brug en saks til at plukke skærmene og klip så tæt på bærrene som muligt. Alle kan plukke hyldebærrene i den fri natur og offentlige parker, men husk, at man kun må plukke til eget forbrug, svarende til det der kan være i to bæreposer.

Vidste du…

  • at hyldebær er sunde? Bærrene har et naturligt højt indhold af A-, E- og C-vitamin. De har et højt indhold af antioxidanter, der er gavnlig til at bekæmpe en mindre snue og forkorte influensa-tiden.
  • at man i gamle dage bruge hylden som medicin? Man lavede et afkog af blomsterne, som virkede feberstillene og hyldebærrene hjalp mod forkølelse og influenza.
  • at hyldebærbusken er meget robust? Planten bliver af mange haveejere beskrevet som en ukrudtsplante, fordi den kommer let og er svær at komme af med. Hvis man skærer planten helt ned om efteråret vil den stadig skyde lange grene med hyldeblomster over foråret. Fuglene hjælper også til, for når de spiser de mange bær, spredes de let og bliver plantet med naturlig gødning. Så hvis du er meget glad for hyldebær og deres blomster, så kan du bare komme en skærm i jorden og så er der, med lidt held (og gødning) friske hyldebær om et par år.

 

Del artiklen

'

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *