Udeundervisning og fasanpluk på Folkestedet.

praktikant Ikke kategoriseret, Landsforeningen, Naturvejlederens Hjørne Leave a Comment

Torsdag d. 23. november og fredag d. 24. november var tre 7. klasser fra Strandskolen i Risskov taget til Folkestedet i Aarhus C. for at blive undervist af Natur & Ungdoms to naturvejledere Maja og Thomas. Torsdag lavede de insekthoteller og fredag fik de hænderne fulde af fasan. Her skulle nemlig plukkes, parteres og tilberedes fasan over bål. Her er en lille fortælling om, hvordan dagen gik og nogle af elvernes reaktioner på den lidt grænseoverskridende opgave at flå en død fasan.

Dagen startede kl. 9. hvor elevernes samledes på det grønne areal ved Folkestedets i Aarhus C. Naturvejlederne havde stillet borde frem og en platform med halm, hvor døde fasaner og friske grøntsager var blevet lagt klar til dagens undervisning. De godt 60 elever samledes om platformen og Maja forklarede, hvad der skulle ske i dag og viste en haglskudt fasan frem, så alle kunne se. Hun viste, hvordan man skulle plukke fjerene af fasanen lige mellem brystbenet, hvor det er aller lettest at komme til.

Efter grundigt at have fortalt reglerne ved at bruge de meget skarpe skalpeller trak Maja skindet af, så brystkødet stod blottet. En pige ved siden af gemte ansigtet ved sin venindes skulder og Maja stoppede op og sagde: “Prøv at udfordre dig selv ved at se, hvad der sker. Der er ikke noget ulækkert her. Der er ikke noget blod, der sprøjter og fuglen er jo død. Det er kødet vi skal ind til og prøv at se, om du tør følge med i, hvordan man får kødet frem.” Pigen nikkede, holdt sin veninde i hånden og kiggede opmærksomt med og stillede spørgsmål ligesom flere andre elever, mens Maja brugte en skalpel til at skære brystfileterne fra fasanen.

 

Senere skulle eleverne selv prøve og i grupper af 4-6 parterede de fasanen, kom bryskødet i en gryde og undersøgte kråsen med alle madrester. En pige udbrød “Adr! Den lugter af æg!” Det er da så ikke så mærkeligt når det er en fugl? “Nej, men det er jo en han!”…

 

Så skulle kødet tilberedes over bål. Der gik lidt tid med at få hentet brænde og hugge brændet i mindre stykker med en økse. Da der var godt gang i bålet, blev der skåret grøntsager og kødet blev skåret i mindre skiver og tilberedt med olie krydret med salt, peber og paprika – og fløde for at gøre det rigtig lækkert.

Thomas udtaler: “Det har været nogle gode dage. Det er altid lidt kaotisk, når man kommer ud fra klasselokalet og mange grupper skal arbejde i praksis, men det er gået rigtig godt. Det er fedt at se eleverne få afprøvet deres grænser og udfordret sig selv.”

 

 

I uge 46-47 har Natur & Ungdom tilbudt skoletjeneste på Folkestedet i Aarhus. Frem til midt december vil det være muligt for børnehave- og vuggestuebørn (4-6 år) at få aktivitetstilbud på Folkestedet i Aarhus. Er du interesseret? Så skriv til nogu@nogu.dk.

Del artiklen

'

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *