Overnat i naturen og få kvalitetstid med familien

Sine Hulegaard Mikkelsen Landsforeningen, lejre og aktiviteter Leave a Comment

Af Stinna Rasmussen, kommende ildfugl på hold 14, friluftsmenneske, spejder, mor og meget mere.

I de seneste år er det blevet meget populært at tage ud i naturen og sove i shelter. Det kan jeg godt forstå – jeg har selv gjort det i årevis. Jeg har et tæt forhold til naturen – jeg er vokset op på landet, jeg har været spejder siden jeg var barn, og jeg er for tiden i gang med at efteruddanne mig indenfor naturformidling på Natur & Ungdoms ldfugeuddannelse. Nogle af mine egne bedste oplevelser har været i naturen – og nu hvor jeg har fået barn og familie tager jeg dem gerne med på overnatning. Det giver virkelig kvalitetstid for hele familien. Hvis du og din familie også har lyst til at prøve det, men mangler lidt hjælp til at komme i gang, så læs med her. Det er faktisk slet ikke så besværligt.

Planlægning

Når du ved, hvornår I vil afsted, er det en god idé at booke en shelter på forhånd.

På hjemmesiderne www.udinaturen.dk og www.bookenshelter.dk kan du søge efter shelters. App’en “shelterapp” er også en god mulighed. Vær opmærksom på, at ikke alle shelters kan bookes på forhånd. Det fremgår af beskrivelserne.

Du skal også overveje, hvordan I ønsker at ankomme – det er for eksempel ikke alle shelters som man må køre til i bil.

Husk også at se efter, hvilke faciliteter der er. Det er vigtigt at vide, om der er adgang til vand eller du skal have vand med hjemmefra. Jeg synes for eksempel også det er vældig rart at vide, om der er toilet, så man på forhånd ved, om man skal have en spade med i sin oppakning eller ej…

Grej

“Grej” er frilufts-sprog for udstyr. Men grej lyder bare mere sejt.

Her kommer mit forslag til en pakkeliste. Den er ikke udtømmende men indeholder det mest elementære.

  • Tøj og sko. Vejrudsigten er altid en god hjælp. Du skal bare huske, at selvom det er højsommer kan aftenerne blive kølig og tit falder der tung dug. Husk også praktisk fodtøj og regntøj.
  • Sovepose. En sovepose der passer til årstiden er en nødvendighed. Er din sovepose lidt kold og vil du gerne undgå at investere i en varmere, kan du tage en såkaldt lagenpose indeni. Det kan f.eks. være et dynebetræk.
  • Underlag. Luftmadrasser er tit kolde at ligge på, så tag hellere et selvoppusteligt liggeunderlag eller et skumunderlag med. Et skumunderlag koster ikke mange penge, og ellers prøv at låne fra familie eller venner.
  • Hovedpude. Personligt har jeg altid en hovedpude med på tur – men jeg kender mange, som i stedet fylder posen fra sin sovepose med deres tøj og bruger det som pude.
  • Drikkedunk og spiseudstyr. Vælg gerne tallerken og krus af hård plast. Husk bestik.
  • Toilettaske med udstyr til personligt behov. Håndsprit og toiletpapir er altid rart at have med. Tag også gerne lidt førstehjælpsgrej med, hvis uheldet skulle være ude.
  • Lys. Her er en pandelampe et hit. Så har du hænderne fri. En almindelig lommelygte kan også gøre det.
  • Køkkengrej. Hvis I har et stormkøkken er det meget praktisk – ellers kan man sagtens lave mad over bål med en gryde eller pande fra den lokale genbrugsbutik. Husk også en vanddunk, skærebræt, en kniv til at snitte med, tændstikker til bålet, en skål eller ekstra tallerkener, hvis i ikke har nok i jeres egne under tilberedningen.
  • Økse eller sav til brænde.

Pak gerne i rygsække, hvis der er et stykke at gå til shelteren. Et godt råd er at pakke dine ting i plastikposer nede i rygsækken. Dels holder det tørt og dels kan det også være lettere at finde sine ting.

Hvis børnene er små kan man få soveposer til børn. Hvis man ikke lige har det, kan man sagtens bruge en almindelig sovepose. Bind en snor eller tørklæde på det stykke der bliver for langt, så “drukner” barnet ikke i posen og skal heller ikke varme den tomme del op.

Er det en baby, kan de evt. sove i barnevognskassen inde i shelteren. Sådan startede vi med vores søn da han var 5 måneder.

Transporten af bagagen kan være en udfordring, i forhold til hvor langt man har at gå. Det kan være en fordel at pakke i en cykeltrailer eller trækvogn. Børnene synes det er sjovt at bære nogle af tingene det første stykke, men snart finder de en gren eller andet i skovbunden der er mere vigtig.

Proviant

Man kan sagtens lave finere mad på bål, men har du ikke prøvet det før, kan det være en stor mundfuld. Jeg vil foreslå at du i starten vælger en ret, som er nem at lave og som ikke kræver en masse køkkengrej. Herunder ser du et eksempel på,  hvor let det egentlig kan være, at få god friluftsmad.

Bagte kartofler på bål:

Vask kartoflerne Brug så lidt stanniol som muligt. Et lag er ofte nok. Læg kartoflerne i gløderne – ikke i flammer. Tag en kartoffel ud efter 20 minutter og smag om den er mør. Når prøvekartoflen er mør, kan alle tage deres kartofler ud. Kartoflerne smager godt med smør og salt. I kan lave en dressing af ymer eller creme fraiche, mens kartoflerne er i bålet.

Dressing: Ymer eller creme fraiche. Hakkede urter fra skoven – det kan være ramsløg, skovsyre, løgkarse. Vær sikker på, hvad det er du plukker inden du serverer det. Eller tag det med hjemmefra. Salt og peber. Rør det hele sammen i en skål, smag til med salt og peber og brug det som dressing til kartoflerne.

Frikadelle på pind:

Find og snit snobrødspinde. Læg kødfarsen ned i skålen. Rør æg, havregryn, revet løg, hakkede krydderier i skålen. Vask og tør dine hænder – tag en klump fars og sæt den fast omkring enden af din snobrødspind. Lav ikke frikadellen for tung, da den så vil have let ved at falde af. Vask fingre igen. Steg frikadellen over bål, til den er stegt helt igennem.

Til morgenmad og frokost vil jeg foreslå havregryn med mælk og rugbrødsmadder. Skal man kun afsted en enkelt overnatning, kan man som regel holde sin mad kold nok ved at pakke maden ind i en avis evt. med et kølelegeme. Ellers kan man vælge knapt så varmefølsomme produkter såsom soyamælk, smøreost, marmelade, dåse-leverpostej og andre dåseprodukter som makrel i tomat, tun eller kippers.

Af lette snacks vil jeg foreslå klassiker som snobrød med marmelade, popcon der poppes i gryde over bål, ristede skumfiduser på en pind lagt mellem to Mariekiks evt. smurt med Nutella.

Aktiviteter

Når du er ude med børn, er det oplagt at lægge elektronikken fra sig og fordybe sig i hinandens selskab. Det kommer som regel helt af sig selv når man er på tur. Der er mange gøremål på overnatningspladsen, som børnene kan blive involveret i – alt efter deres alder. Lige fra at hente kviste og grene til bålet, fylde vanddunk, hjælpe med madlavningen osv.

For mig er det også en fast “aktivitet” når jeg er på tur at sidde og kigge ind i bålet. At blive helt opslugt af at betragte flammerne og bare være til. Jeg er sikker på at det er rigtig sundt.

Hvis du har lyst til at planlægge en leg hjemmefra kan du printe et ark med dyr og planter som det vil være muligt at finde i området. Så kan I gå på jagt efter de forskellige ting – og dem der finder alle først har “natur bingo”.

Min erfaring er, at når voksne kommer ud i naturen, sker der faktisk dét, at de også får lyst til at lege. Hvilket slet ikke er så tosset endda. De voksne kommer i godt humør og børnene elsker det – dét giver kvalitetstid for hele familien.

Jeg håber du har fået lyst til at prøve en overnatning i det fri.

Kom med på sheltertur!

Hvis din interesse er vakt , men du gerne vil hjælpes lidt mere på vej, har du og din familie mulighed for at deltage i en familie-sheltertur, som jeg arrangerer. På turen fungerer jeg som “guide” der instruerer og hjælper de familier der deltager. Turen foregår den 15.-16. juli på Horne Næs ved Faaborg.

Læs mere om turen her.

 

Del artiklen

'

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.