Juletræet truer naturen

Jens Buch Johansen Naturvejlederens Hjørne 1 Comment

Af Torben Jørgensen, Naturvejleder for Natur & Ungdom

Mens Danmark tjener store penge på eksport af juletræer, forarmes naturen af den monokulturelle masseproduktion af juletræer. Kun få eksempler på forsøg på miljøvenlig fremstilling af juletræer.

I Danmark har produktionen af juletræer og pyntegrynt udviklet sig til big business. Det danske klima er ideelt til at fremavle harmoniske træer og kun sjældent vanskeliggør vejrliget høsten. En stor del af juletræsproduktionen er flyttet ud af skoven til agerlandet, hvor der etableres store rationelle monokulturer, der bearbejdes intensivt med maskiner, sprøjtegifte og gødning. Det kan umiddelbart synes naturstridigt, at vi eksporterer juletræer til skovrige lande som Norge og Sverige, men den rationelle drift, det mildere klima og den danske topografi giver dansk juletræsproduktion et klart overtag – træerne kan produceres langt billigere.

Biodiversitet helt i bund

I en juletræskultur er biodiversiteten helt i bund. Sprøjtningen reducerer floraen til et minimum. For at undgå bidskader fra især rådyr er kulturerne næsten altid indhegnede, hvilket medvirker til at fragmentere landskabet. Fugle kan også være en udfordring. Det er meget almindeligt i foråret at se en hel kultur, hvor der er sat fuglepinde i toppen af juletræerne for at forhindre fugle i at sætte sig på det nye og spinkle topskud, der let knækker. En anden måde at holde fugle væk er at opsætte rovfugledrager, der så patruljerer over kulturen og skræmmer andre fugle væk.

Miljøvenlig træproduktion

Enkelte juletræsproducenter arbejder på at få mere miljøvenlig juletræsproduktion. I stedet for sprøjtning eksperimenteres der med at få får til at holde vegetationen nede i kulturerne. Særligt Shropshirefår har vist sig velegnede. Fårene, der kendes på at de har mørke hoveder, bryder sig ikke særligt om at spise nordmannsgran, så de kan med omtanke bruges til at holde den uønskede vegetation nede.
Det er dog ikke nogen mirakelkur. Kigger man rigtigt godt efter i landskabet, kan man måske få øje på en tårnfalkekasse eller en siddepind til en musvåge i en juletræskultur. Såvel tårnfalk som musvåge vil givetvis kunne reducere musebestanden og på den måde være med til at nedsætte risikoen for, at musene laver skader på træerne. Der er også juletræsavlere, der opsætter småfuglekasser i håb om, at kasserne bliver brugt af fugle, de kan hjælpe med til at reducere mængden af lus i træerne. Lus kan skade nålene. Alt sammen fine tiltag, der dog i det store billede nærmest er usynlige.

Genbrug dit juletræ

At den moderne juletræsproduktion forarmer den danske natur står næppe til diskussion, og juletræsproduktion er at sidestille med landbrug. Det er monokultur, med alt hvad deraf følger. Om det rigtige miljøvalg er et juletræ af plastic, der kan genbruges år efter år, er måske et provokerende perspektiv, der skal drøftes i den lille familie, inden der istemmes Højt fra træets grønne top”? Bliver det som vanligt et rigtigt, duftende juletræ, er det måske i år, det skal hentes i skoven?
Et rigtigt juletræ kan også efter jul gøre gavn. I haven kan det bruges til afdækning af planter eller som ekstra skjul for fuglene ved foderbrættet. Nogle steder er der efter jul arrangementer, hvor man kan få sit brugte træ lavet til flis, eller steder, hvor man kan aflevere træet, så det efterfølgende kan anvendes f.eks. til dæmpning af sandflugt. Er man fiks på fingrene med snittekniven, kan man lave hyldeknægte, piskeris og meget andet sjovt. Inspiration
kan f.eks. hentes hos Dansk Skovforening: http://www.skovforeningen.dk/media/genbrug.pdf – Glædelig jul![/columize]

 

Del artiklen

'

Comments 1

  1. I år tog vi et af foregårende års rødgran ind i stuen her til aften. Den har stået i et hjørne af haven og er fuldstændig fri for nåle, men grene og kviste er intakte. Ligeledes foden. Så nu er vi igang med at pynte “TRÆET” og det er imponerende hvor meget mere pynt der kan være på et træ når alle nålene er væk. Vi ved godt at vi må give køb på træets grønne top, men til gengæld er træet grønt i forhold til den reducerede miljøbelastning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.