Historien om de lyserøde rejer ved Trelde Næs

Helle Egeskov lejre og aktiviteter, Lokalt, Vejle Leave a Comment

Rejer Trelde Næs 3 Foto Helle Egeskov      Rejer Trelde Næs 2 Foto Helle Egeskov

Søndag den 16. august tog vi på tur med N&U Vejle. Målet var stranden ved Trelde Næs. Vejret var dejligt, humøret højt og vi var fire voksne og lige så mange børn. Alskens grej til at fange krabber, rejer, og hvad der ellers dukkede op, var medbragt.

Rejer blev mere eller mindre dagens tema. Vi talte om, hvorfor fjordrejer bliver røde, og hesterejer ikke gør, ved tilberedning. Fortsættelse følger om den snak. Ellers blev der fanget to kæmpe krabber og mange rejer. Vores bytte blev puttet i klare beholdere.

Ungerne legede på stranden og i vandet. De nød, at vi ikke skulle nå noget …. kun at hygge os! Fugle, sten, tang, vanddyr og pinde blev indsamlet og nøje undersøgt. Drengene byggede sandslotte, og naturen blev nydt i fulde drag.

Jeg blev noget fascineret af de der rejer, for nogle var rigtig flot mønstrede og havde blåt på forbenene. Jeg har ikke før set rejer så tæt på, og det undrede mig, at de har et så forskelligt udseende.

Der blev tændt op i en trangia, for vi skulle jo smage på herlighederne. Vi fangede rejerne og vendte de sprælske dyr i rugmel. Herefter blev de stegt i varm olie på panden. Da blev vi lidt forundrede, for rejerne blev lyserøde. Det betød, at vi havde fanget fjordrejer. Endnu en gang havde naturen skabt nysgerrighed om mere viden om en specifik ting.
Hjemme ved computeren fandt jeg senere ud af, at vi har 26 rejearter i de danske farvande. Så tror da pokker, at vores rejer havde så forskelligt udseende. Vores indfangede krabber blev sluppet fri i et krabbevæddeløb med engagerede børn som løbsledere.

De friske sluttede dagen af med en tur i bølgen blå. Jeg hørte nogle snakke om, hvornår vi skulle af sted med lokalafdelingen igen. For som pigen sagde ”det har været rigtig sjovt i dag”. Sådan en blåstempling fra børn er den bedste! I linket kan læses om hesterejer og det røde farvestof.

Del artiklen

'

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.