Brombærsæsonen er startet!

praktikant Bynatur, lejre og aktiviteter, Naturvejlederens Hjørne Leave a Comment

Der er masser af vilde brombær i den danske natur og de første begynder at være modne lige nu. Brombærsæsonen løber fra slutningen af august og helt frem til slutningen af oktober – selvfølelig afhængigt af vejret.

Brombærrene vokser vildt i de fleste danske skovbryn, langs søerne og langs grøftekanter, hvor der er lys. Hvis bærret falder af når man tager forsigtigt om det, så er det fuldmodent og spiseklart.

Der er fri adgang til at samle de smukke bær, så længe det kun er til eget forbrug. Derudover må man ikke plukke mere end der kan være i en bærepose. Så er der også brombær til den næste, der kommer forbi.


Pas på – de stikker!

De lækre brombær beskyttes af grene med store torne. Vil I ikke nøjes med at plukke ude i kanten af krattet, er det derfor en god ide at have lange ærmer og bukser på – og måske gummistøvler og havehansker.


Har I flere brombær end I kan spise lige nu?

Bærrene kan sagtens fryses – så kan de nydes senere på året. Måske i en smoothie, en tærte eller i muffins?

Er fryseren fyldt, eller mangler der tilbehør til morgenbollerne, kan I prøve at lave brombærmarmelade. Prøv for eksempel Naturstyrelsens nemme opskrift her


Vidste du…

  • at de vilde bær er sødere og smager af mere end dem i haven uden torne?
  • at brombær er en del af den store rosenfamilie, ligesom blandt andet jordbær, æbler, blommer, hindbær og kirsebær? De har alle det tilfældes, at deres blomster har 5 kronblade og mange støvdragere.
  • at man i gamle dage brugte brombær som medicin? Man lavede te mod tuberkulose og vin mod diarré og halsbetændelse. Selvom der ikke er noget videnskabeligt bevis på, at det virker, så bruges planten stadig i folkemedicin i dag. Det skyldes især deres høje indhold af garvesyre.
  • at brombær er supersunde? De har et højt indhold af antioxidanter, c-vitaminer og fibre, som er gode for blandt andet immunsystemet, hjertet og fordøjelsen.

 

Del artiklen

'

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.